De bips uit Gomorra


Poster Gomorra

Dit is een scenefoto uit de Gomorra, gebaseerd op het boek Gomorra van Roberto Saviano. Over de Camorra, de Napolitaanse mafia. Ik zag de film in België. In Nederland draait hij nog niet. Het is een mooie en brute rauwe speelfilm. Prijswinnaar in Cannes.

Ik heb het boek ook gelezen en naar aanleiding van het boek heb ik vorig jaar opnames gemaakt in La Villa di Walterino. De resten van het droomhuis van een baas van de Camorra. Het huis komt ook voor in de film. De twee jongens (acteurs, maar later bleken de rol van allerlei 'acteurs' hen op het lijf geschreven was) van hierboven spelen er Scarface na.

In het huis zijn was een merkwaardige ervaring.

Uitzicht Villa Walterino

Vooral omdat je merkt dat de Camorra wel degelijk in de omgeving aanwezig is. Toen we klaar waren met filmen wilden we de baas van de overheidsorganisatie die nu het huis beheert (en er een fysiotherapie kliniek voor gehandicapten van gaat maken) een lunch aanbieden. Dat vond hij wel een goed idee, maar hij bleek niet te kunnen omdat een afspraak niet verzet kon worden. Toen we vroegen of hij ons dan iets aan kon raden in het plaatsje, Casal di Principe, zei hij resoluut dat wij níet in het dorp gingen eten. Wij moesten terug naar Napels. Daar eten was onverstandig.

Bad van Walter

In het huis heb ik naar het bad staan staren. Ik vond het zo raar dat er iemand met zijn broek aan in het bad was gaan zitten.

Bips uit Gomorra

Nu ik de film gezien heb snap ik het. De jongen op de voorgrond heeft dat gedaan...

Bips

In het naspelen van Pacino zit hij uiteraard ook even in bad.

Pacino in bad

Maffiosi die als acteurs acteurs na doen die maffiosi spelen.