Jokwerk


Missing bands

 

Fragment uit reactie van wetenschapper Donukshe waarin hij uitlegt wat er verkeerd gegaan is bij zijn artikel in Nature.

Ik weet niet of je het weet maar deze wetenschapper is zijn goede naam en baan kwijtgeraakt omdat hij van fraude wordt beschuldigd.

Volgens hemzelf heeft hij kopieerfouten gemaakt en dit met zijn stomme kop achterwege gelaten:

Bands

Hij had witte scheidingsbandjes aan moeten brengen tussen resutaten (links), zodat je zag dat ze niet aan elkaar zaten (rechts).

Ik kan als leek niet beoordelen of hij hiervoor terecht aan de schandpaal wordt genageld. Of dit een doodzonde of een slordigheid is.

 

Wat in elk geval geen slordigheid en wel degelijk bewust jokken is, is het volgende:

 

Slang en muis

Advertentie in mijn kwaliteitskrant van de krant zelf: 'Spectaculaire beelden uit de verborgen wereld van kleine dieren'.

Dat kun je wel stellen. Muisje, kijk uit! Achter je! Wat een beeld zeg.

Het viel mij een tijdje geleden al op en toen heb ik er naar zitten turen. Naar waar die slang nou precies zit.

Want de ogen van het muisje zijn scherp. Het puntje van de neus niet. En verder naar achter loopt de scherpte ook weg. Zijn pootjes van het muisje zijn niet scherp.

De slang heeft ook scherpe ogen. Zelfs een scherpe neus. En zijn mondhoeken zijn scherp. Dat betekent dat de slang recht boven de muis moet zitten. Het oor van de muis zit nog net voor de slang.

Dus het moet zijn: Muisje, kijk uit! Boven je!

En vandaag in dezelfde krant:

Slangs

Huh?

Ik heb de Volkskrant gevraagd om een rectificatie.

Van de Volkskrant hoor ik niks (inmiddels toch wel op 4 april) maar...

Ik kreeg van lezeres Daan de reactie dat de slang misschien een leguaan is, omdat er een poot te zien is. Of dit een poot is, weet ik niet, het kan ook een stuk opgedraaide slang (meer naar het einde) zijn. Het punt blijft hetzelfde.

Maar...

Ik ging nog eens naar de horizontale foto kijken:

Slangs

En ik zag dat ik in elk geval iets over het hoofd gezien heb. Daar rechts van de muis (die vast een boshamster is). Een half hoofd van de slang / leguaan...

De Volkskrant maakt zich ook aan het tweede vergrijp van de arme wetenschapper schuldig...

Slecht copy/pasten.