Oogappels


Knutsel


Wat was ie mooi en strak, mijn iPhone in het begin.

Het is toch een beetje een schok dat ook het überdesign van Apple ordinair instort. Hij laadt niet meer goed en is snel leeg. Daar weet een knutselrocker wel raad mee, maar voor hoe lang is de vraag.

Even iets anders, over het dat sterke design van Apple. Onlangs in de krant: 

Hoe zit dat met die appel?


Hoe ziet het logo van Apple er uit?

Apples


Blijkt dat maar heel weinig precies weten hoe het Apple logo er uit ziet.

Weet jij het uit je hoofd? Nou heb ik ooit na zitten denken waarom dat logo zo is... een appel met een hapje er uit.  En er goed naar zitten kijken. Ik dacht dat dat de bijbelse appel van de kennis was, waar Eva een hap van heeft genomen.

Vond ik wel mooi symbolisch: kennis versus geloof.

Het blijkt niet helemaal zo te zijn. Ik geloof dat het er zo uit ziet omdat Steve Jobs een tijd lang alleen maar appels at. Ik dacht dan ook dat ik het logo goed had. 

Het is de laatste appel.

Blaadje naar rechts en hap er rechts uit.

Maar... bij nadere bestudering blijkt dat deze appels allemaal 'rot' zijn.  Want de goede zit er niet bij, die heeft inderdaad het blaadje naar rechts, de hap er uit rechts én... een kuiltje beneden. Het artikel in de krant ging over kijken en sluit voor een deel aan bij Mondo's Krokodillentheorie:

Details


Dat zeg ik, we kijken heel slecht. Vooral naar alledaagse, gewone dingen. Dus wil je die beter zien, moet je alledaagse dingen niet zien als 'gewoon'. Zelf even van perspectief veranderen kan daarbij helpen.

Let bijvoorbeeld eens vooral op details. Of kom bij het Instituut voor Verwondering.

Over die Apple logo's.

Ik heb doordat ik les heb gehad in filmmaken en filmtaal wel iets geleerd. Waardoor ik een 'educated guess' zou kunnen doen bij die appels. Westerse mensen kijken namelijk van links naar rechts. Omdat wij zo lezen.

Apple


Het westerse Apple logo is een appel met een hap er uit.

Het gaat om de appel, dus die komt eerst, dan de hap, dus de hap zit rechts. Anders was het een hap uit een appelEn het blaadje is voor de vloeiende lijn, met de kijkrichting mee. Anders kwam het stekelig de kijkrichting tegemoet.

Volgens mij komen de slechterikken in de film ook bij voorkeur tegen de kijkrichting inrijden. Dus die komen van rechts de linkerkant op rijden.

Alleen dat kontje.

Dat was een instinker.

Vooral als ze het niet laten zien.