Wordt er vals gesmurft in Polen?


Pools radarbeeld

Ferry, toch echt wel een van de grondradar-authoriteiten van Nederland, stuurde mij nog een bericht.

Het zit hem echt dwars. Het vorige dagboekberichtje ging al over het feit dat hij niet gelooft dat er in het Poolse nazi-gepantserde-goud-trein-onder-de-grond geval details (die de Poolse minister zag) zoals kanonnen, gezien kunnen worden op radarbeelden als er zo diep gekeken wordt...

Nu windt hij zich op over bovenstaande ‘radar-foto’ die in de pers circuleert. De resolutie van het rood-groen-blauwe deel van het beeld is laag. Minecraft-achtig noemt hij het. Dat is de mate van detail waarin er gemeten is. En dan ineens verschijnen er vormen (dit moet een schacht voorstellen) die heel anders van structuur en veel scherper zijn. Dat kan niet zegt Ferry. Ja, met Photoshop ja.

Radar

De radar apparatuur waarmee is gemeten, een zogenaamde GPR KS700, schijnt op ‘andere natuurkundige principes’ gebaseerd te zijn dan standaard radarapparatuur. Jaja.

Dit is trouwens hoe een goudstaaf er op Minecraft (voor wie het niet weet – en dus waarschijnlijk geen kinderen heeft – een soort digitale Lego 2.0) er uit ziet:

Minecraft goud

 

Ferry kan ook niet nalaten om mij te pesten met het feit dat er bij het bedrijf dat deze 'radar-apparatuur' verkoopt ook de:

Rayfinder

Rayfinder verkocht wordt.

En daar gelooft Ferry ook helemaal niet in. En ik ook niet meer. Want ik weet echt 100% zeker, helaas, dat er, daar waar dit apparaat beweerde dat er goud in de grond lag, geen goud lag.

Is het eigenlijk oplichting om zoiets te verkopen? Andere principes. Jaja geen principes zul je bedoelen.