Toontje Lager?


Erik met vier huurlingen

Op de poster van het Pop On Top Festivalkenburg op 28 mei prijkt de naam: Toontje Lager. Ik kwam er pas achter toen ik er vragen over kreeg: huh, speel jij dan?

Op de website van dit festival staat ook 'Toontje Lager' en daar staat bovenstaande foto bij (zonder blokjes voor de ogen uiteraard, dat heb ik gedaan omdat het niet gaat over die vier muzikanten, die ik niet ken en die vast heel aardig en bekwaam zijn). 

Op de website staat de tekst:

'Als wij zeggen 'Stiekem met je gedanst', dan zeg jij? Juist! Toontje Lager! Say what? Jahaa, wij hebben dé Nederlandse popband van de jaren 80 weten te strikken voor een exclusieve show in Zuid- Nederland! Nummers als 'Net als in de film' weten de meesten echt wel mee te zingen! Heren, welkom in Valkenburg!'

Maar wat dit ook is, dit is niet dé Nederlandse popband van de jaren 80 of dat wat jij denkt als je 'Toontje Lager' hoort of ziet staan op een poster. Dat weet ik, want ik heb zelf in Toontje Lager in de jaren 80 gezeten. Bovenstaande foto (of foto's uit dezelfde serie) is ook gebruikt voor: Erik Mesie en band, Toontje LaTer en Toontje Lager (2e Ed), dit gezelschap speelt dus al langer. Dus een exclusieve show gaat het ook niet zijn.

Erik Mesie (2e zanger van Toontje Lager, die dus de naam niet zelf bedacht heeft en geen van de bekende liedjes heeft geschreven) heeft, in zijn eentje, zonder dat de andere originele leden dat wisten 'Toontje Lager' geclaimd bij het Europees merkenbureau. Dat is strikt genomen niet verboden, dus we kunnen daar weinig tegen doen.

Maar ik kan jullie wel waarschuwen, want dit is niet het begrip 'Toontje Lager' waaraan nadrukkelijk gerefereerd wordt en dus misleiding.

En dat vind ik vervelend voor iedereen die zich op een 'exclusieve show van Toontje Lager van de jaren 80' verheugd had en daarvoor betaald heeft. 

P.S. (23 september 2016)

Ik had gehoopt dat dit eenmalig zou zijn. Dat blijkt niet zo te zijn. In een interview met Erik daarover stond iets veelzeggends.