Mus


Dooie mus

Aaaah. Een paar dagen geleden, bij mij in de straat.

Er waren korte felle warme periodes die dag, misschien is deze mus op klassieke wijze van het dak gevallen. Hoe klassiek de pose van de mus is blijkt wel uit het feit dat hij of zij precies zo te koop is:

Dooie mus

Compleet met kistje.

En dat ik hem of haar ooit zo getekend heb:

Mus

Mondo Leone heeft namelijk ooit 'De Mus' gewonnen, de prijs die De Parade ieder jaar aan de meest bijzondere voorstelling geeft. De Mus betekent 'voor altijd welkom'. Ik moet zeggen 'betekende'. Want ook het begrip 'voor altijd' blijkt aan inflatie onderhevig. En daar was ik teleurgesteld over toen ik dit tekeningetje maakte.

Uiteindelijk (begrijp ik het ook wel, want er zijn inmiddels wel heel veel mus-winnaars en) was ik dat jaar gelukkig toch wél welkom en werd Mondo Leone alsnog in het programma gebreid. Ik heb toen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam twee dagen kunnen spelen. Maar twee dagen is al zoiets. De eerste dag ben je druk met opbouwen en de tweede dag weer met afbreken. Dan lijkt het op werk. En als De Parade 'werk' wordt... dan is het niet leuk.

Parade op volle toeren

De Parade is dit weekend weer begonnen en kan prachtig zijn als artiest. Ik heb er heel goede herinneringen aan. De mooiste momenten waren voor mij de momenten dat ik er helemaal in opging. Dagen aan een stuk. Dan kom je in een soort roes (net zoals met carnaval, dat wordt ook mooier als je na een paar dagen begint te zweven). Dan leer je de andere artiesten en de mensen van de zweef en en de meisjes van het snoep en ga zo maar door kennen.

'Geen weer' voorspelling

En dan, ook niet onbelangrijk, kun je slechte dagen (ik heb ook heel wat mindere herinneringen) compenseren.

Is ook Parade

Maar er lang staan en er in opgaan is, als ik het blokkenschema zie, tegenwoordig niet meer zo goed mogelijk. De meeste artiesten staan er maar kort. Drie dagen of zo...

Dan is het beste wat ik kan doen iedereen in elk geval schitterend weer wensen.

Ook al wordt dat zwaar voor de mussen. En voor de artiesten, want spelen in zo'n snikhete tent is pittig. Maar wel écht Parade. Heerlijk: de lucht van heet tentzeil, stof, gras en bier. Ik krijg er prompt zin in.

Mensen vragen het wel eens maar nee, dit jaar sta ik niet op De Parade. Niet omdat ik niet welkom zou zijn hoor. Ik heb op dit moment niks geschikts. Ik ben bezig met een groot project als gastconservator van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Daarvoor ga ik binnenkort iets zoeken.

De lucht van bos, grond en avontuur. Ook prachtig.