Stayin' Alive


Barry Gibb

Barry Gibb, dé Barry Gibb van The Bee Gees was afgelopen weekend eregast van Coldplay op Glastonbury, zag ik op TV.

Hij is een ikoon. Categorie Elvis.

En Barry zong een evenzeer ikonisch lied op Glastonbury. Stayin' Alive.

Stayin Alive

Ha ha ha ha stayin' alive, stayin' alive, natuurlijk ken je het. Hoge stemmetjes. Loopje met z'n drieën op rij, strakke kleren.

Maar hij deed dat:

Barry in een trui!

In... een... trui.

Ik ben er nog niet van bekomen.

Dit is niet het liedje 'Come as you are' of 'Don't worry be happy'. Maar een van de grootste discoknallers allertijden! Voor Saturdaynight Fever en Stayin' Alive, bestond het woord disco nog niet eens. En de Coldplays speelden ook geen kampvuurversie. Maar het stampende geile origineel.

En daar staat de kalende bolle Barry in z'n trui. Dat veroorzaakte kortsluiting bij mij.

Of moeten oude mensen (hij wordt tenslotte 70) oppassen met de kou, zo laat nog in de buitenlucht en is het een zaak van 'Stayin' Alive' om warm gekleed te zijn? Geintje. Maar toch.

Ik zeg niet dat kalende bolle oude mensen geen muziek moeten maken. Integendeel. Ik ben er zelf een. We moeten spelen. Zo veel mogelijk. Muziek op zich, is van en voor alle leeftijden. Muziek houdt je ook beslist jong van hart. 

Maar... sommige muziek hoort bij sommige leeftijden. 'Zakdoekje leggen' kan op een gegeven moment ook niet meer.

Labelle

'Voulez-vous couchez avec moi ce soir' uit de mond van een 70 jarige is iets anders dan het origineel. Ook als je het als 70-jarige ooit zelf geschreven hebt.

Toch zie je geregeld oude popmuzikanten die hun versies (dus de manier waarop ze de liedjes spelen) niet aan hun leeftijd aanpassen. Waarom niet? Omdat die versies bekend zijn. Dát zijn de hits. Maar als je het mij vraagt is het vaak een vloekende combinatie.

De jonge gebruinde Barry met z'n witte tanden, wufte haren, strakke broek compleet met bobbel was een wezenlijk deel van het geheel 'Stayin' Alive'.

Die Barry is er niet meer. Dus kun je met geen mogelijkheid het origineel nog spelen. Dat kun je oplossen door de versie aan te passen. En de eer aan jezelf te houden.  

Of zou dat iets van de babyboomers zijn? Ze zijn gewend om geen plaats te maken. Ze blijven doen wat ze deden. Ook in de popmuziek.

Toch... babyboomer of niet, een bejaarde versie van 'Stayin' Alive'... Barry, denk er eens over na, het zou maar zo een hit kunnen worden.