Kleine wereld geschiedenis


Met de scouts en de genisten

Op de foto met het peloton van de genie en de scouts van scoutinggroep 'Ernst van Kempen', een van de onschuldig kijkende militairen maakt een grappig geluidje

Ik ben momenteel gastconservator van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en heb de vrije hand gekregen om achter verhalen die mij fascineren aan te gaan. Een geweldige opdracht.

En net zoals ik ooit iets gemaakt heb over een huisje dat ik altijd zie vanuit de trein, of het verhaal achter het mooiste treintoeter akkoord in Amerika heb uitgezocht, ben ik nu ook achter een detail aan aan het gaan.

Villa Medan

Een detail uit de geschiedenis dit keer. Ik onderzoek wat zich heeft afgespeeld in en om deze villa in Baarn in de laatste twee weken van de oorlog. Het verhaal begint als een Einsatzgruppe van de Sicherheitsdienst zich hier vestigt en een drankgelag aanricht op de verjaardag van Hitler (20 april) en eindigt met hun vlucht begin mei.

Een 'kleine wereld' geschiedenis waarin heel veel samenkomt. Het lijkt bijna een film, zo dicht zit alles op elkaar. Verzet, terreur, diefstal en moord. Nou, twee moorden. Eentje is bekend, die op de jonge verzetsstrijder Ernst van Kempen en een is vergeten. Die op de ondergedoken Joodse tandarts Arnold Loterijman. Allebei recht tegenover de villa, gewoon aan de overkant van de weg, in het Baarnse Bos.

Kruis

Deel van mijn onderzoek is uitvinden waar de ongelukkige tandarts precies is doodgeschoten. En uitzoeken of er daadwerkelijk nog iets verstopt is door de moordenaar, zoals oude verhalen beweren. Daarom hebben we het bos uitgekamd. Een peloton van de genie heeft, met hulp van de scoutinggroep in Baarn die vernoemd is naar Ernst van Kempen (die voor de oorlog bij de scouts zat) centimeter voor centimeter het bos doorzocht.

Kistje

En we hebben van alles gevonden, van een wieldop van een Mercedes tot delen van een koekoeksklok, van een eeuwenoude musketkogel tot scherpe Russische (huh?) munitie. Maar niet wat we zochten. Het mooiste vond ik dit begraven geldkistje. Vol met modder. Zo gaat dat, als je de geschiedenis (en de bosgrond) induikt.

Ik zoek door, op andere manieren. Jullie horen er nog van. Het museum gaat er in mei volgend jaar aandacht aan besteden.

In de order die de militairen kregen stond ook de structuur van de bevelvoering bij deze oefening.

Bevelvoerend documentairemaker

Bevelvoerend documentairemaker

Bevelvoerend documentairemaker. Dat heb ik nou altijd al willen zijn. Hahaha.