Het lot van Loterijman


In 1959 is een veroordeelde Duitse oorlogsmisdadiger (die Nederland nooit meer in mocht) stiekem de grens overgestoken en naar Baarn gekomen om een schat op te graven die hij op 4 mei 1945 in het Baarnse Bos begraven had. Maar hij kon zijn oorlogsbuit niet meer vinden omdat de drie bomen die hij bij het verstoppen als referentie had gebruikt weg waren. In 1960 heeft de Nederlandse regering gezocht. En niks gevonden. Drie ministeries werkten daarna samen en gaven de oorlogsmisdadiger een tijdelijke verblijfsvergunning om het aan te komen wijzen. Maar hij kwam niet opdagen. Einde verhaal.

In 2016 ging ik als gastconservator van het Nationaal Militair Museum op zoek naar de ware toedracht. En vond van alles. Onder andere een vergeten moord. Op de ondergedoken Joodse tandarts Arnold / Aaron Loterijman. In Baarn totaal onbekend.

Op 10 april, om 20:00 uur, zal er een speciale kleine pre-première zijn in eethuys-café 'De Generaal' in Baarn. Op een steenworp afstand van de plek in het bos waar het drama zich afspeelde en waar een deel van het mysterie nog steeds hangt. Toegang is gratis, maar uitsluitend op reservering: info@mondoleone.nl. De toegang is dan wel gratis, maar het is wel de bedoeling dat we een gedenkteken voor de vergeten man in het bos gaan plaatsen. Dus kom (en reserveer) vooral als je bereid bent hieraan bij te dragen.

De première is op 15 april om 14.00 uur in het auditorium van het NMM in Soesterberg.

Deze zal beperkt toegankelijk zijn voor niet-genodigden. Mocht je er graag bij willen zijn dan kun je mailen naar info@mondoleone.nl, dan zal ik je op een wachtlijst zetten.

Daarna zal ik nog een aantal keren spelen en vertellen in het auditorium van het NMM. Aanmelden hiervoor gaat via: www.nmm/aanmelden

Nog een bijzondere keer dat je mijn (met film en muziek) opgeluisterde lezing kunt zien en horen is op 4 mei in Het Huis Utrecht. Daarvoor kun je hier reserveren.

Plan is om een gedenkteken voor de vermoorde en vervolgens vergeten man, Aaron Loterijman te plaatsen in het Baarnse Bos. Deze steen wil ik gaan crowdfunden, zodat het iets is van de gemeenschap. Daarvoor heb ik een speciale rekening geopend, die alleen hiervoor gebruikt wordt zodat alles transparant is. Mocht je willen doneren (in totaal moeten we zo'n 3000 euro bij elkaar krijgen) dan ben je uiteraard zeer welkom:

NL85 RABO 0317 3845 62 tnv L. Giesen te Utrecht. Je hoeft niks speciaals te vermelden, alles gaat naar een gedenkteken voor Arnold / Aaron Loterijman in het Baarnse Bos.