Bordkartonnen moordenaarCombinatie videostill en tekening

Hier staat mijn kriebeltekening-versie van oorlogsmisdadiger Willi Kulla bij de hedendaagse achteruitgang van Villa Medan in Baarn. Waar onder anderen Ernst van Kempen en Arnold / Aäron Loterijman helemaal aan het eind van de oorlog gevangen gehouden werden. Ik heb de foto's overgetrokken omdat de foto's zelf niet mocht gebruiken van het Nationaal Archief. Het oorlogsmisdadigersdossier was 'beperkt openbaar'. 

Het huis is na de oorlog verbouwd, maar de benedenverdieping is nog hetzelfde.

Onroerend detail, dat mij - tot mijn verbazing - de eerdere keren dat ik de originele foto zag ontgaan was, is dat er ook een stepje tegen de muur stond. De 21-jarige Ernst van Kempen had drie SS'ers van het SD Einsatzkommando waar Kulla bij hoorde, die 300 flessen wijn hadden gestolen bij zijn vader, achtervolgd op de step. Er stond ook een wijnfles by the way.


Combinatie videostill en tekening

In de avond na zijn arrestatie werd Ernst van Kempen, die ook gemarteld was want beide armen waren volgens de doktersverklaring boven de polsen gebroken, door Willi Kulla aan de overkant van de weg in het Baarnsche Bos doodgeschoten. Op die plek ligt nu een gedenksteen een staat een kruis. Dit kruis stond ook op de reconstructiefoto die gemaakt is als onderdeel van Kulla zijn proces. Op dit plaatje staat hij naast het kruis toen en nu.

En hier leidt de bordkartonnen moordenaar ons naar de plaats delict waar hij Loterijman heeft doodgeschoten:


Combinatie videostill en tekening

We hebben de precieze plek waar hij stond in relatie tot het kruis en herkenbare bomen in de achtergrond kunnen herleiden. De plek was een stuk dichter naar de weg dan ik eerder, op basis van mijn schetsen - nu zijn de foto's overgetrokken en dus veel preciezer - dacht.

De Kulla op mijn tekening valt samen met de kartonnen versie op ware grootte die wij op de plek neer hebben gezet.


Videostill

En daar heb ik het piketpaaltje in de grond geslagen.


Dit is een telefoonfoto van het paaltje met in de achtergrond Villa Medan.

Daar ligt nu de gedenksteen voor Joodse tandarts Arnold / Aäron Loterijman.