Focus


Ik was mee met mijn goede vriend Marcel (normaal gesproken Mondo's cameraman) naar Tel Aviv om hem te helpen bij het maken van zijn film over de ziel van die bijzondere stad, de enige stad die in korte tijd uit het niets is opgebouwd en werkt. Heeft bauhaus, Tel Aviv met zijn 4000 Bauhaus-huizen is Unesco werelderfgoed site, daar iets mee te maken?

Hij deed de interviews en tijdens die interviews was ik zijn cameraman. Weer eens iets anders. Ik moest zorgen dat het onderwerp in focus en binnen de lijntjes bleef. Best een verantwoordelijkheid. Hier zie je wat ik zag van professor Maoz Azaryahu.

Maar als het om focus gaat viel mij nog iets anders op, rondom die interviews. Niemand van de geïnterviewden focust op de cameraman. Niemand begint een gesprek met je, ja hoogstens over het weer.

En mocht je zelf over iets inhoudelijks beginnen (en als gesjeesde landschapsarchitectuur student, geslaagd kunstacademie student en gastdocent aldaar weet ik er toch wel íets van) dan kijken ze je raar aan, want je rommelt aan de hiërarchie.

Een heel nieuwe wereld. Voor iemand die gewend is om praatjes te maken zoals ik.