Fantasie?


Mijn schoonvader is al geruime tijd dood. Bij leven had ik aangeboden hem te helpen en foto's te maken die zijn theorie ondersteunen. Daar is hij - het ging niet goed met hem - toen niet op ingegaan. Maar nu is de tijd denk ik toch rijp en ga ik een nieuw project starten. Ik ga die foto's maken.

Hij, Jan, was amateur archeoloog en had, samen met een aantal andere amateurs, een theorie die niet door de professionals gesteund wordt.

Hij dacht dat de oermens niet alleen gebruiksvoorwerpen maakte van (vuur)steen, zoals pijlpunten en vuistbijlen, maar ook 'kunst'. Afbeeldingen van dieren en mensen.


Tapir


Zou dat kunnen?

Ik zou zeggen: had de oermens fantasie? Ja zeker.

Zou hij of zij iets gezien kunnen hebben in een steen en dat duidelijker gemaakt hebben? Kan zeker. Dat lijkt mij een plausibele verklaring voor bewerkte stenen die geen mislukte pijlpunt zijn en die verder geen nuttige functie lijken hebben.

Is dat kunst? Als hij of zij dat er in zag, ja. Het is meer dan de som der delen. En als jij het er in ziet, is het dat nog steeds.

Dat het opzet was is misschien niet te bewijzen en wellicht doen de profs daarom niet mee. Maar het is ook geen wetenschap, het is kunst.

Het is in elk geval een - de fantasie prikkelende - gedachte, lijkt mij.

Ik moet nog beter worden in het maken van de foto's, die linker steen kan misschien gedraaid nog duidelijker zijn. Maar die rechter lijkt aan de linkerkant toch beslist op een profiel.

Ook al zie jij er iets anders in. Dat is nou juist het leuke.

Ik vond een lijst met 35 foto's die hij graag had laten maken.

En 33 genummerde lucifersdoosjes, nummer 2 en 9 zijn nog kwijt.

Aan het werk.