Achter de camera


Tijdens het maken van de film 'Stad van Verlangen' van Marcel Prins, je ziet zijn rug rechts boven in de hoek, was ik een soort meesterknecht. Marcel is een van mijn beste vrienden en een van de beste cameramensen van het land als je mij vraagt. Maar tijdens de interviews, die hij deed, bediende ik de camera. Wat best een dingetje is, naast de meester.

We werkten met heel weinig scherpte diepte (diafragma 2.2) wat mooi om te zien is, maar wederom een dingetje, als mensen heel erg zitten te bewegen. En het moet wel goed. Want een onscherp interview kun je weggooien.

Dat was zweten.

Helemaal toen wij bij de beroemde landschapskunstenaar Dani Karavan waren, die veel boeken over zichzelf had en die ook op dat moment een film over zichzelf liet maken. Werd ik als ploeterende cameraman gefilmd en dus op mijn vingers gekeken door een andere cameraman. Hij weet niet half hoe zeldzaam die beelden zijn.

Want ik doe dat eigenlijk, niet eens eigenlijk... gewoon, nooit. Normaal ben ik de programmamaker / interviewer. En is Marcel de cameraman. En ineens voelde ik de hiërarchie van de documentaire filmcrew.

Niemand van de geïnterviewden maakte een praatje met mij, de cameraman. Misschien een kletspraatje over het weer of zo. Daar loopt echt een grens. Toen ik dat tijdens de viewing van Marcel's film vertelde tegen Rob Dul, die vaak geluid heeft gedaan bij documentaires die wij samen maakten, zei hij: jaja... welkom!

Alleen de man die je boven door de zoeker ziet, professor Maoz Azeryahu, die deed het wel. Dat was hartstikke leuk.


Maar Maoz is ook niet zo bezig met hiërarchie. Hij wilde bijvoorbeeld ook het karretje trekken.

Dat karretje was trouwens nog knap lastig om te vinden. Nergens hadden ze er een.

Na een week zoeken zag ik dat een straatmuzikant er eentje had. Een tankstation buiten het centrum verkocht ze.

Uiteindelijk hadden we veel bekijks met dat karretje. Meer dan met de camera*.

Stad van Verlangen komt nu zondag, 27 oktober om 15:20 uur op Nederland 2* Kan ook deels gelegen hebben aan het feit dat het songfestival op dat moment in de stad was.