O... denneboom?


In een nieuwe zoektocht waar ik al jaren mee bezig ben is een van de centrale vragen: Wat is een kerstboom?

Verschillende piepjonge naaldbomen uit het gebied in Frankrijk waar ik aan het zoeken ben naar wat een Duits iemand bij een (naar eigen zeggen - we praten Engels met elkaar) 'Christmas tree' begraven heeft. De Franse politie heeft er jaren geleden naar gezocht, maar kon het niet vinden. Mijn stelling is dat ze niet precies genoeg naar kerstbomen hebben gezocht.

Zoals je merkt blijven verstopte zaken mij interesseren. Ik kan er nu niet te diep op ingaan. Het loopt namelijk nog en het is een heel verhaal.

Maar goed, wat is een kerstboom?

Ik heb geleerd dat dat - o, denneboom - een spar is. Die voor de verwarring in Duitsland 'Tanne' heet. Deze verwarring komt ook om de hoek kijken in Frankrijk, waar 'O Tannenbaum' vertaald wordt mijn 'Mon beau sapin'. Als je sapin vertaalt, gaan we weer:

Er bestaan allerlei soorten naaldbomen en mensen kunnen ze niet zo goed uit elkaar houden.

Nou heb ik ooit, in een donkerblond verleden, 'sortimentskennis' gehad, toen ik nog landschapsarchitectuur studeerde. Ik hoor dit iets beter te weten dan de gemiddelde mens of politieman, maar om de kennis even op te frissen:

In Nederland werd afgelopen week de verwarring ook wat verhoogd:

Dus ben ik in het kader de kerstboomkwestie toch even gaan kijken.
Een vrouw met zaag herkende me en zei dat ze me de laatste tijd niet meer in het theater had gezien.

Klopt. Ik speel en vertel nog zeker wel, maar tegenwoordig doe ik dat op allerlei plekken.

En ik ben, zoals je ziet, met research bezig. Er zit een nieuw verhaal aan te komen. Maar dat kan nog even duren.