Het lot van LoterijmanOp 3 Juli 1940 liet A. Loterijman, tandarts, zijn hand lezen en was zeer getroffen door de juiste analyse.

Dezelfde A. namelijk Arnold of Aäron, zijn Joodse naam, Loterijman werd op 27 april 1945 doodgeschoten door een SS'er.

Ik heb uitgezocht wie hij was en wat daar allemaal gebeurd is. Daarover gaat: 'Het lot van Loterijman' het verhaal dat ik morgen ga vertellen in Kunstlinie in Almere: kunstlinie.nl/programma/mondo-leone

Kun je iemands lot in zijn of haar hand lezen?

Ik heb deze hand laten lezen. Een handlezer wilde dat graag doen. Gratis. 

En daarna heb ik mijn eigen hand laten lezen, omdat ik helemaal niet weet wat ik moet denken van handlezen. De handlezer begon met: Oe, dat is wel een heel ingewikkelde hand, ik wil hier eigenlijk twee consulten voor rekenen. Hahaha. Ok.

Mijn verslag begon met dat ik van luxe en dure kleren hou.

Heb je mij wel eens gezien? Het pleit voor de handlezer dat er kennelijk niet op afbeeldingen gegoogeld is.

Doei. Ik geloof er niet in. En ga dus ook niet zeggen wat de hedendaagse handlezer in de hand van A. Loterijman heeft gelezen.

Belangrijker is dat Aäron zelf er wel in geloofde. 

En de datum is ook veelzeggend.


Aäron Loterijman trouwde met Elisabeth (Lies) de Leeuw, een zangers, op 6 augustus 1925. Ze scheidden op 7 augustus 1928. 

Ze trouwden op 8 augustus 1929 en scheidden weer op 10 juli 1940. Zij trouwde een jaar later met een ander.

Als je zeker bent van jezelf en je toekomst dan laat je je hand niet lezen.

Toen hij zijn land liet lezen zou hij een week later voor de tweede keer gaan scheiden. Hij was onzeker over zijn toekomst. 

Terecht om meerdere redenen. Hij zou vermoord worden en vervolgens in de kieren van de geschiedenis vallen. Hij werd vergeten

Dat lot is vast niet in zijn hand gelezen. Er zit iets positiefs een hoopvols in zijn 'ik ben zeer getroffen door de juiste analyse'.