Wie was Arnold Loterijman?

Unknown person

Ja, wie was Arnold / Aäron Loterijman? Dat is vooralsnog een goede vraag. Ik roep bij deze de hulp van iedereen in. Mocht je informatie hebben, mail dan naar: info@verhalenbouw.nl of bel: 06-30722903

Ieder snippertje is welkom. Dankzij het radioprogramma 'Adres Onbekend' heb ik een foto van hem gevonden. Fantastisch.

Oom Nol met neefje

Hier zie je hem met hoed. Met z'n neefje. Wie weet trouwens waar dit is / was?

In het kader van mijn gastconservatorschap van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg doe ik onderzoek naar een verhaal dat speelt in de laatste twee weken in en rond een villa in Baarn: Villa Medan.

Villa Medan

Villa Medan ligt op de hoek van de Julianalaan en de Generaal van Heutszlaan. In de laatste tweee weken van de oorlog zat de Sicherheitsdienst er. Zij hebben toen twee mensen doodgeschoten in het Baarnse Bos aan de overkant van de weg. De jonge verzetsstrijder Ernst van Kempen en de ondergedoken Joodse tandarts Arnold / Aäron Loterijman.

Wat ik van Arnold Loterijman weet is dit:

Aarons persoonskaart

Hij is geboren op 22 augustus 1891 in Utrecht. Hij woonde op de Springweg en de Lange Elisabethstraat.

Hij voerde de Nederlandse voornaam Arnold en de Joodse voornaam Aäron.

Zijn vader was Joseph Loterijman, zijn moeder (de tweede vrouw van Joseph) Sophia de Vries:

Familie Loterijman

Deze stamboom klopt in elk geval niet helemaal, want Arnolds zus Susanna had wél kinderen. Het jongetje op de foto was haar - enige - zoon. 

Sophie de Vries kwam uit Vierlingsbeek:

Sofie Loterijman, moeder van Aäron Loterijman

De familie was Joods. 

Hij startte met zijn studie tandheelkunde op 6 november 1916 in Utrecht en studeerde af op 29 oktober 1920. Hij was lid van studenten vereniging Unitas. Daar zijn misschien nog foto's van, hoewel de Jeugdstorm in het pand aan het Lucasbolwerk zat en met de archieven van de studentenvereniging de open haard heeft aangemaakt.

Hij verhuisde in 1923 naar Amsterdam en werd tandarts op Keizersgracht 718. Tandartsen kennen elkaar. Misschien zijn er nog kinderen of kleinkinderen van Amsterdamse tandartsen die foto's hebben.

Hij was twee keer getrouwd met en twee keer gescheiden van dezelfde vrouw: Elisabeth (Lies) de Leeuw (26-08-1905 / 16-06-1998):

Lies de Leeuw in 1937

Zij was zangeres voor KRO radio. Er zijn in elk geval opnames uit 1935 en 1937. Zij trouwde op 14 mei 1941 met Joodse arts en seksuoloog Leo Levie.

Arnold Loterijman zat sinds 1943 ondergedoken bij Jaap Doeser, fotograaf, op Melkweg 31 in Laren, onder de naam Hendrik Jelle Antonisse. Loterijman kwam wel vaker in het café van Pandelaar in Laren. Doeser moet in de oorlog ook foto's hebben gemaakt. Misschien bestaan er nog wel een paar. Dat zou ook fantastisch zijn.

Arnold / Aäron Loterijman werd vermoord door SS'er Willi Kulla op 27 april 1945 in Baarn.