GROOT SNEEK

Ontroerende Mondo Leone in Theater Sneek

februari 14, 2012

Sneek 14 februari 2012 – Voor een half gevulde zaal nam afgelopen vrijdag beroepsmuzikant en documentairemaker Leon Giesen de bezoekers mee naar zijn bijzondere wereld Mondo Leone.

 

Het was jammer dat niet meer mensen de weg naar het theater wisten te vinden want de voorstelling, of misschien is project een beter woord, ‘Genomineerd’ was één grote onderdompeling in de wereld van een beroepsromanticus. Die bij tijd en wijle zelfs ontroerend te noemen was.

In ‘Genomineerd’ gaat Giesen op zoek naar mensen die de wereld een stukje mooier maken, zonder hier iets voor terug te willen hebben. Een voorbeeld is de Utrechtse kabouter, een fenomeen gespoten in graffiti die overal opduikt in de Utrechtse binnenstad. Lelijke fietstunneltjes worden een expositie op zichzelf met steeds een kabouter in een andere pose. De maker hiervan is anoniem, en wil dit blijven. Desondanks lukt het Giesen om, in ruil voor twee kratten bier, de maker ertoe te bewegen de blinde muur in zijn tuin op te waarderen met een eigen kabouter.

De manier waarop Giesen tot in detail antwoorden zoekt op is vragen is kenmerkend voor Mondo Leone. Hij reist naar Australië en Amerika om de bedenkers te vinden van de kleine dingen in het leven die Giesen inspireren. Zo ontmoet hij de man die de kenmerkende treintoeter in Amerika componeerde. En gaat hij op zoek naar het verhaal achter de jongen die in Sidney ‘free hugs’ uitdeelt. Met zijn gitaar, vertelliedjes en verhalen ondersteund hij de beelden geschoten over de hele wereld. En maakt dingen die op het eerste blik gewoon lijken, bijzonder.

De mensen die genomineerd worden maken kans op het Gouden Randje, een door midden gezaagd gouden beeld met een tekst waarom deze wereld mooier en beter wordt door de acties van deze personen. Uiteindelijk kent het Gouden Randje geen winnaar. Maar Giesen aarzelt niet om zijn uitreiking niet serieus te nemen en reist nogmaals af naar Amerika om ook de treintoeter componist met een Gouden Randje te bekronen. Uiteindelijk raken de Gouden Randjes op, daarom een oproep aan één ieder die een gouden beeld in huis heeft staan, om deze af te staan voor meer nominaties.