Hoofdgebouw

Hoofdgebouw

Het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering ligt aan een verborgen plein in het centrum van Utrecht.

Het is een huiskamercafetheater-achtige plek en een soort museum van schijnbaar gewone dingen tegelijkertijd.

Ben Wilson

Dit zijn bijvoorbeeld foto's van beschilderde kauwgums, die Ben Wilson zelf opgestuurd heeft.

In het midden de kauwgum die hij ter ere van de conceptie van onze dochter beschilderd heeft (Met zaadcel en eicel: Klein Maedje - ik heb ook een liedje met deze titel gemaakt).

Op de rechterfoto houdt hij het Gouden Randje vast met: 'Painted gum makes the world more beautiful'.

Ben

Hier zie je Ben ik actie (al kauwgumschilderend dus) met 'zijn' Gouden Randje achter hem, door mij geplakt op een stuk straatmeubilair in Muswell Hill in Londen.

Het is een beetje zoals deze site, maar dan echt. Heel gezellig als je het mij vraagt.

Als ik gastdocent (van het belangrijke vak 'Nieuwsgierigheid') ben op de HKU dan komen de studenten hier. Hier vertel ik verhalen, probeer materiaal uit en geef bijvoorbeeld ook de 'Meesterklas Vertellen'.

Een plek waar de verhalen niet van de lucht zijn, gedachten borrelen en prikkelende liedjes rondzingen. Kom binnen en je gaat anders weer naar buiten. Soms zijn er gasten.

Zoals de Amerikaanse schrijver Carl Hoffman die een boek geschreven heeft over een van de mysteries van de 20e eeuw, namelijk de verdwijning van Michael Rockefeller in Nederlands Nieuw Guinea:

Carl Hoffman in het hoofdgebouw

Toen ik nog documentaires maakte voor de VPRO ben ik er mee bezig geweest, maar ik kreeg het verhaal niet rond. Hij heeft het veel beter gedaan dan ik, dus hebben we met een aantal mensen geld gelapt en is hij in komen vliegen om zijn spreekbeurt te houden.

Vol hoofdgebouw


Of Jack Poels, zanger van Rowwen Hèze:

Jack Poels in het hoofdgebouw

We hebben ooit samen een CD gemaakt en hebben die bij wijze van verrassing nog een keertje gespeeld met z'n tweeën.

Samen met Utrechtse ontwerper Rob van Dam heb ik er een aantal keer de grote Tikkie Takkie show gehouden. Dan is het een soort speeltuin voor de geest.

De tekening van SS'er Willy Kulla die gebruikt is bij het maken van een reconstructie van de plek waar hij op 27 april 1945 Aaron Loterijman doodschoot is er.

Op de plek in het Baarnse Bos ligt nu een gecrowdfunde gedenksteen.

Mittenwalds asfalt

Zie hier de prachtige bovenmaatse 'hockeypuck' die Flori, mijn Beierse aannemer, uit het Mittenwaldse asfalt gezaagd heeft.

X marks the spot. Met dat kruis gaven de geologen de plek aan waar iets in de bodem zat dat er niet hoort.

Flori

Hierboven zie je Flori aan het werk.

En hierbeneden tijdens het slotfeest van het schatgraafavontuur, in klederdracht:

Met Flori in klederdracht

Dat wat toen gevonden is en wat wel degelijk met de nazi's te maken heeft staat ook in het Hoofdgebouw.

Munten

Er zijn nog een paar 'Schat van Mondo Leone' munten, maar ook een 'kapotgeklapte' ring en sinds kort ook doormidden gezaagde derde prijs skippyballen, waar een mooi verhaal aan hangt.

Er zijn filmpjes, muziekjes, tafels en stoelen, een joekel van een videobeam en een gevulde ijskast. Wat wil je nog meer?

Check de agenda voor wanneer dit piepkleine hoofdgebouw open is. Maar dat is niet zo vaak (voor het gewone publiek). Veel vaker voor clubleden, dus word lid van Club Mondo Leone (gratis en het verplicht tot niks) door een mail te sturen naar club@mondoleone.nl of organiseer zelf iets Mondo Leonisch (verhalen, liedjes, masterclass) voor je vrienden of kennissen. Dat begint met een mail sturen naar: info@instituutvoorverwondering.nl