Het Instituut voor Verwondering

Life is a bubble

Het Instituut voor Verwondering begon als de kijkkunst-academie van Mondo Leone. De doelstelling zat (en zit natuurlijk nog steeds) in de naam. Het streven is om open en met veel plezier de wereld in te kijken.

Zeker.

Een soort van 'leskaartje' van het Instituut voor Verwondering, 1e jaargang, waar het al gaat over handelen

Maar het wordt pas echt leuk als je ook iets doet met die verwondering. Als je op avontuur gaat, je eigen nieuwsgierige neus achterna. Deze stap blijken veel mensen niet te zetten. Mondo Leone doet dat wel, het blijft niet bij kijken (ook al kan ik dat best goed, hier is een voorbeeldje van een detail dat ik gezien heb, als beloning voor het feit dat je helemaal hier bent). En het blijkt dat mensen verhalen daarover inspirerend vinden.

Tegenwoordig is het Instituut voor Verwondering (op internet) de plek waar je meer vindt over het gedachtegoed achter en de geleerde lessen van en door Mondo Leone. Hier zijn een aantal achterliggende ideeën / filosofietjes te vinden, zoals de krokodil-theorie, of de geluk-theorie. Als dit naar meer smaakt dan moeten we iets regelen. Een lezing, vertelling, gastles, optreden... er kan van alles. Stuur een mail naar info@instituutvoorverwondering.nl en we zien wat we kunnen doen.

Er bestaat ook een stenen variant: het Hoofdgebouw van het Instituut voor Verwondering. Hier geef ik soms les aan studenten van de kunstacademie, vertel en speel ik (doe ik ook voor die studenten hoor) voor groepen en bedrijven. Hier zijn ook bijeenkomsten voor leden van Club Mondo Leone.

Verwondering is onwetenschap. Niet zeker weten. Niet bij voorbaat invullen. Je dingen afvragen. Het Instituut voor Verwondering drijft op zelfstudie. Zie het zelf is het motto. We richten onze blik op onszelf en onze directe omgeving. Doel is om dieper te voelen, beter om ons heen te kijken, stil te staan bij wat wij zien en op avontuur te gaan in de wereld van alledag. En op die manier 'held' (in de zin van handelend persoon, niet alleen maar slachtoffer) te worden van je eigen verhaal.

Dat is namelijk leuk en waardevol om te doen, weten verwonderlingen uit ervaring. Ons idee is dat iedereen daar beter in kan worden. Zie het manifest.