HET PAROOL

 

OVER Mondo Leone Genomineerd 
DOOR Mike Peek 
Het Parool 
12 februari 2011


"Genomineerd is een lieve, leuke, lang nagalmende ode aan het kleine genot, die de lente een maand eerder laat beginnen."

Er wonen kabouters in Utrecht. Graffitikabouters welteverstaan. Je komt ze tegen in fietstunnels of op lelijke betonnen muren. Ze zijn ontsproten aan het brein van de kabouteraar, zoals Leon Giesen hem noemt. Giesen wilde zelf ook wel zo'n jolige prent op zijn huis en zocht daarom contact met hem.
Dat was nog niet makkelijk, want de kabouteraar hult zich in nevelen uit angst voor de politie en schoonmakers die zijn creaties wegpoetsen. Via een fietsenmaker kon hij uiteindelijk met de kabouteraar communiceren. In ruil voor twee kratten bier zegde hij toe zijn muur te beschilderen.
De kabouteraar is één van de vijf mensen die Giesen in 'Genomineerd' voordraagt voor Het Gouden Randje, een door hem zelf in het leven geroepen prijs om mensen te eren die ongevraagd het leven een beetje mooier maken. Ondersteund door op drie schermen geprojecteerde reportages en sfeerbeelden vertelt hij hun verhalen en maakt hij muziek.
Is dat leuk? Nee, dat is héél erg leuk. Giesen is een volstrekt unieke figuur. De ultieme Linkse Hobbyist. 'Genomineerd' gaat over op het oog nutteloze zaken waar je desalniettemin heel erg blij van wordt. Giesen lijkt daarmee de Nederlandse tegenhanger van filmheldin Amélie Poulain te zijn: hij geeft een magisch-realistisch tintje aan de zo grauw lijkende werkelijkheid. Zijn voorstelling is een injectie pure levenslust. 
Het bedeesde voorkomen van documentairemaker, muzikant en verteller zorgt daarbij voor de helft van de pret. Met een jongensachtig, ontwapenend enthousiasme vertelt hij zijn verhalen. Over een man die platgetrapte kauwgom beschildert. Of over de uitvinder van de Amerikaanse treintoeter. Krankzinnige onderwerpen waar je in de meeste gevallen nog nooit bij had stilgestaan. Dat is ook Giesens grootste kracht: je lacht uit oprechte verbazing, niet omdat hij iets of iemand belachelijk maakt.
'Genomineerd' is een lieve, leuke, lang nagalmende ode aan het kleine genot, die de lente een maand eerder laat beginnen.