Steen

A

Dit is een kei van zo'n 250 kilo. Deens graniet. Met een A zoals je ziet.

Daar staat nu: AARON LOTERIJMAN 53 JAAR 27 APRIL 1945

Het wordt een gedenkteken voor een vergeten man die op de valreep van de oorlog meedogenloos doodgeschoten is in het Baarnse Bos. Een ondergedoken Joodse tandarts: Arnold / Aäron Loterijman

Hij is toevallig gevonden door de politie die in juni 1945 op zoek was naar een vermoorde jongen uit Baarn, Ernst van Kempen, die twee dagen eerder door dezelfde moordenaar is geëxecuteerd.

Hij is daarna voor een tweede keer toevallig gevonden in de archieven door mij toen ik op zoek was naar de ware toedracht omtrent een schat die die moordenaar verstopt zou hebben in datzelfde stukje Baarnse Bos.

A

Het werd een verhaal van ons allemaal. Het begon met A zeggen en toen kwamen de andere letters.

580 euro in roestig kistje

Sommige mensen hebben een hele letter gedoneerd. Anderen 'puntjes op de i' of stukjes en beetjes. Dit is trouwens niet zomaar een roestig geldkistje.

Het aanwijzen van de juiste plek had nog heel wat voeten in de aarde

Op 25 april 2018 (27 april is namelijk koningsdag) is de steen onthuld:

Foto: Caspar Huurdeman

In aanwezigheid van Raimond Giard (links) zoon van Jean Giard, het neefje van Arnold / Aäron Loterijman:

Bron: Familie Giard

Ook waren burgemeester en wethouders van Baarn er, de opperrabijn, een peloton van de genie, scouts, afgevaardigden van het bestuur van Unitas, de Utrechtse studentenvereniging waar Loterijman lid van was, comité 4/5 mei en veel belangstellenden. In totaal waren er een kleine honderd man. De grote Ad van Liempt was er ook. Heel bijzonder.

Van wat over was nadat de steen betaald was (de gemeente Baarn bekostigde de plaatsing) heb ik bladmuziek laten maken voor viool, zodat Ewa Maria Wagner samen met mij (ik kan geen noten lezen) instrumentaal 'Stil is de Wind' kon spelen.

Foto: Caspar Huurdeman

Wat toen nog over was heb ik gedoneerd aan War Child: