Kale Kuifje in Afrika

Huiskamer

Een panoramafoto van de Zuid-Afrikaanse huiskamer waarin ik drie dagen gespeeld heb. Met grote dank aan het Fonds voor Podiumkunsten dat de reis vergoed heeft.

Hello Darling

Het Voorkamerfest in Darling, een plattelandsplaatsje in de buurt van Kaapstad, is een festival waarbij mensen een kaartje kopen voor 1 van de 7 routes. Op iedere route ga je met taxibusjes langs 3 huiskamers. In iedere huiskamer is een half uur muziek, theater, dans, poëzie of iets anders. Je weet sowieso niet wat je krijgt.

Township

Wat je wel weet is dat de drie huizen in verschillende delen van het stadje zijn, dus ook in de township. Ik stond bij de baas van de recherche in huis, in het 'witte' deel. Je speelt per route dus drie keer. Vrijdag vanaf 5 uur, zaterdag vanaf 12 en vanaf 5 uur en zondag nog een keer vanaf 5 uur. In totaal 12 keer (het lijkt de Parade wel, maar dan in het Engels). Mensen uit de township kunnen vrijdag voor (veel) minder geld mee.

Gedicht

Toen ik aankwam werd de laatste hand aan een speciaal, door kinderen, gemaakt gedicht gelegd. 

Gedicht

Op vrijdagavond spelen alle artiesten voor elkaar en de mensen die de huiskamers ter beschikking hebben gesteld. Dat was verrassend en inspirerend. Jonge donkere operazangers naast oude witte dames met zelfgemaakte liedjes, hiphopdichters naast een solo klassieke violiste, klezmer naast super authentieke Afrikaanse muziek, musical, stand up comedy, gedichten, toneel en... ik zei de gek.

Het geheel werd afgesloten met een openlucht optreden in de township, maar daar heb ik niet aan meegedaan. Ik wil toch met beeld spelen en dat gaat daar echt niet. Ik heb wel een meisje met prachtige krulspelden gezien:

Krulspelden

Eerlijk is eerlijk. Ik vroeg me af wat voor zin het zou hebben dat ik helemaal naar Zuid-Afrika zou gaan.

Kuifje

Verdwaald als een kale Kuifje in een verscheurd land dat maar langzaam aan het helen is. Een witman.

Maar. Ik ben ontzettend blij dat ik het gedaan heb. Mensen van allerlei kleuren zeiden tegen mij dat mijn soort verhalen nodig zijn in Zuid-Afrika. Verhalen met helden waarmee je je kunt identificeren. Geen politici of supermensen, maar gewone mensen die een verschilletje maken. Die iets doen dat in hun bereik ligt.